59 km (29+15+15), Kuusamo, Oulanka
Osoite: https://www.luontoon.fi/karhunkierros/saapuminen eri vaihtoehtoja
Kesto: 3-5 päivää
Maasto ja merkinnät: Hyvin merkitty (ilman varsinaista karttaakin pärjää), kohtuullisen helpohkokulkuinen maasto. Kivikkoa ja juurakkoa löytyy koko matkalta, enemmän loppu- kuin alkumatkasta. Hautajärvi-Kiutaköngäs -välillä pääosin tasaista, muutamilla pienillä nousuilla. Kiutaköngäs-Jussintupa tasaista muutamalla nousulla ja Jussintupa-Juuma pari isompaa nousua sekä hieman haastavampaa maastoa (haastavin ehkä joen rannan juurakkoinen kapea polku). Löytyy mäntymetsää, muutama suo, paljon koskia ja jokia sekä runsaasti riippusiltoja. Kiutaköngäs-Juuma -välillä, etenkin Pienen Karhunkierroksen alueelta löytyy reitin upeimmat maisemat. Koko matkalta löytyy kuitenkin hienoja koskia, riippusiltoja, metsämaisemaa ja jokia unohtamatta muutamaa pientä suota.
Tulentekopaikat: Karttaan merkityillä pakoilla
Huomioitavaa:
– Kesällä eri aloituspisteiden (Hautajärvi, Kiutaköngäs, Juuma, Ruka) välillä liikennöi minibussi (2022 Matkahuollon sivuilta löytyivät liput) sekä Rukalta on vielä erikseen oma bussi Karhunkierrokselle.
– Oulangan luontokeskuksella on tarjolla eri ateriavaihtoehtoja, mikäli haluaa vähentää oman kannetun ruoan määrää.
– Oulangan leirintäalueella on mahdollisuus telttapaikan lisäksi varata huonemajoitus tai mökki. Suosittelen olemaan ajoissa huonemajoituksen kanssa, sillä ne menevät nopeasti
– Juumasta, Pienen Karhunkierroksen alkupäästä löytyy myös (maksullinen) leirintäalue
Linkit: Karhunkierroksen kartat ja Rukan sivut sekä oma blogipostaus Pienestä Karhunkierroksesta
Kävisinkö uudestaan? Tällä kertaa oman matkani pituutta rajoitti juuri parantunut fhl-jänteen ylirasittuminen ja edellisenä viikkona kärsitty flunssa. Sen takia päätin, että mikäli ja vaikkakin jalka ja kunto kestäisivät kävelyä, en riskeeraisi liikaa ja jättäisin Rukan pois laskuista. Näin ollen pysäköin auton Oulangan leirintäalueelle, siirryin seuraava aamulla Hautajärvelle ja ideana oli aluksi pelkästään testata Hautajärvi-Kiutaköngäs -välillä kestääkö jalka vai ei. Kesti ja päädyin sitten kävelemään koko välin takaisin leirintäalueelle yhdessä päivässä, etenkin kun maasto oli, vaikkakin ihan kaunista, niin aika monotonista, eikä omalle kunnolle liian vaativaa. Mökissä hyvin nukutun yön ja retkiruokatäydennyksen jälkeen jatkoin seuraavana päivänä Oulangan luontokeskukselta (poroburgeraterian jälkeen) Jussin tuvalle (20-paikkainen tupa, jonne kannattaa tulla ajoissa, mikäli haluaa löytää vielä tilaa). Tämä väli tarjosikin sitten enemmän nähtävää ja päätin ottaa myös rauhallisemmin, koska edellisen päivän kilometrisaldo oli 29 km sekä olin heti kättelyssä saanut pari hiertymää, koska olin typeränä talsinut ensimmäiset 7 km sandaaleissa. Saavuin Jussin tuvalle ilta-seitsemältä, sopivasti kevyen sateen muuttuessa jatkuvammaksi. Seuraavana päivänä ideana oli ehtiä Juumasta klo 8.20 takaisin Kiutakönkäälle lähtevään bussiin hyvissä ajoin. Matkaa Jussin tuvalta Juumaan oli n. 15 km ja laskeskelin, että vaikkakin olisi nousuja, niin kuuden tunnin pitäisi riittää kyseiselle matkalle, joten matkani jatkui eteenpäin aamuyöllä klo 02:00 aikoihin otsalampun valossa. Juumaan kävelin Pienen Karhunkierroksen pohjoisosaa pitkin. Tällä matkalla oli kaksi isoa mäkeä (yksi Jussintuvan jälkeen ja toinen Pienen Karhunkierroksen puolessavälin), mutta haastavin osuus oli joentörmän vieressä kulkeva pieni polku, jossa piti olla tarkkana, sillä horjahtaminen olisi paikoin voinut aiheuttaa jokeen tippumisen. Kävelin tuon pätkän lähes suoraan jos wc-taukoja ei lasketa ja odottelemista bussin saapumiseen jäikin sitten tunti. Koko retki oli kaiken sen arvoinen ja en sulje pois sitä mahdollisuutta, että kävisin jossain vaiheessa loppuosan hoitamassa pois alta. Pallas-Hetta -väliin tai Kolin pohjoispään kierrokseen verrattuna Hautajärvi-Juuma -väli oli paljon helpompi.
Opittua: Järkevä max. päivämatka rinkan kanssa itselle voisi olla max. 20 km. Mikäli on paljon nousuja ja laskuja, niin tällöin matka (max.)15 km toimisi todennäköisesti parhaiten. Jalkojen lepäämiseen kannattaa varmaan varata päivittäin ainakin n. 8h ja pitää malttaa päivän päätyttyä vaihtaa merinovillayövaatteisiin (ekana ajopäivänä Kiutakönkäälle tullessa en vaivautunut, joten teltassa tuli hieman kylmä ja unisaldo siltä yöltä olikin sitten kokonaiset 4h). LIM-kuorisarjan housut- ja takki näppärämmät, koska kuivuvat nopeasti (nyt Mammutin sadetakki, vesipilari 20 000, joka toimi kevyessä sateessa, mutta kuivumiseen meni aikaa -jatka testaamista). Voisi harkita kenkien päälle jonkinlaista suojaa (gaitersit?), ettei pikkukivet mene sisään (nyt sukat kenkien varsien päällä, mutta kastuessaan hieman ikävät).
Muuta: Nesteen kulutus 3l/2l/1,5l. Rinkan alkupaino 17,44 kg (ilman vettä??), jossa ruokaa n. 2+ pvälle. Kengät: Joe Nimble Wondertoes, sukat vaihdettu ohuempiin merinovillasukkiin