Lemmenjoen retkeilyreitti 31.7.-1.8.23

lemmenjoki_kansi45,7 km (23,3 ja 22,5 km), Lemmenjoki, Inari

Osoite: Lemmenjoentie 1020, 99885 Lemmenjoki (Camping-alue) tai Lemmenjoen kylätie 107, 99885 Inari (lähtöpisteen P-paikka)
Kesto: vajaa päivä – 4-5 pvä/+ (riippuen reitistä n. 6-60+ km)

IMG_20230731_133728

Maasto ja merkinnät: Pääosin hyvin merkitty maasto. Joissain kohdissa merkinnät hieman kuluneet (esim. Kultahamina – Pitkäniemi). Maastoltaan vaihtelevaa ja kohtuullisen helppoa jos ei laske jyrkkiä nousuja ja paikoin runsasta kivikkoisuutta. Joen viereinen pätkä kuljetaan metsässä, mutta merkityn reitin läntisin osa tunturia. Reitillä vaijeriveneylitys (kaksi, voi päätää, mistä haluaa joen ylittää) ja tunturissa keskellä ei mitään pieni kirjasto sekä lentokenttä. Reitti tarjoaa tämän lisäksi paljon nähtävää ja tietoa kullankaivuun historiasta.

Tulentekopaikat: Karttaan merkityillä kohdilla
Huomioitavaa: Jyrkkiä nousuja ja laskuja. Kivikkoista. Kännykkäverkko kuuluu huonosti muualla kuin tunturissa.

Mikäli aikoo kiertää koko reitin, tulee matkaa eestaas n. 60 km (tai hieman enemmän) riippuen reittivalinnoista.

Suosittelen veden puhdistamista/puhdistustabletteja/keittämistä ennen juomista, sillä maastossa oli monta poron raatoa sekä hirven raato oli pongattu Lemmenjoen rannalta.

Morgamojalla ja Kultahaminassa telttailualue on mäen päällä (eli on kiivettävä portaita päästäkseen sinne).

Ravadasjärvelle ja Kultahaminaan järjestetään venekyytejä Njurkulahden alueella toimivien yritysten kautta (mm. Ahkun Tupa ja Lemmenjoen Lumo). Njurkulahdelta Lemmenjoen P-paikalle on matkaa vajaa 1 km. Venekyyti maksoi tänä vuonna 25e/hkö. Venekyyti kestää noin tunnin.

Linkit: Luontoon.fi-sivun kartta ja Retkipaikan sivut

Kävisinkö uudestaan? Kyllä. Olin yllättynyt, miten monipuolinen reitti oli. Otin Njurkulahdelta venekyydin Ravadasjärvelle ja kiersin sieltä vastapäivään Korhosen kirjaston kautta Kultahaminan läpi takaisin. Veneylityksen tein Härkäojalla. Parasta antia merkitty reitti tarjosi vastapäivään mentäessä ennen ja jälkeen tunturiosuuden. Yllätykseksi polku vei läpi kahden kultakaivuupaikan (joita ei oltu pointattu karttaan), jossa kummassakin oli vanhoja työkoneita ja kyltti, jossa oli kerrottu kullankaivuusta. Vaikkakaan kyseessä ei ollut ´luontokohde´, pidin näistä kummastakin kohteesta paljon. Venekuljetuksen Ravadasjärvelle ollessa mukava elämys, oli Korhosen kirjasto myös upea ilmestys keskellä tunturia. Kannattaa käyttää hieman aikaa, jotta ehtii lukemaan kirjastossa seinillä olevia lehtileikkeleitä. Historian havinaa pääsi aistimaan ulkona olevasta lentokentän alueesta. Takaisin tullessa ohitin Morgamojan, paikka oli nätti pysähdyspaikka ja siellä oli myös (tilaus?) sauna. Yövyin Kapsojalla. Kultahamina itsessään oli aika mitäänsanomaton ja reittimerkinnät osittain heikohkoja Ravadasjärvelle mentäessä. Vaijeriveneylityksen jälkeinen metsäpätkä Härkäkoskelta eteenpäin oli hieman tylsähkö ja tässä vaiheessa olin tyytyväinen, etten ollut kävellyt pätkää jo aikaisemmin vaan valinnut venekuljetuksen.

Merkitty reitti oli hyvä pistos Lemmenjoen kansallispuistoon. Olisi ollut hienoa nähdä Kaapin Jounin tila enkä myöskään käynyt Juurakkojoella. En näe ollenkaan poissuljettuna sitä vaihtoehtoa, että kävisin joku kerta Lemmenjoella uudestaan. Voin myös vain kuvitella miten monipuolinen puisto oikeasti on merkittyjen reittien ulkopuolella.

Muuta:
Rinkan alkupaino: 14,9 kg
Ma 31.7. 23,2 km, vesi 2l, sää: puolipilvinen, ei tuulta, lämmin +12,1C-+15.7 C, aika: 11:30-20:49
Ti 1.8. 22.5 km, vesi ?, sää: tuulinen, lämmin, sateinen +10C-+13 C, aika: 4:00 (6:00)- 17:20
(Ke 2.8. Muurahaislampi-Lemmenjoen Lumo 2,8 km, sää: lämmin, mutta kostea +13 C, aika: 4:00 (5:45)-6:30)

.                     .                      .                      .

.

.

.

.

.

.

.

.

Jätä kommentti